Voor woningen is er voor verkoop een energielabel nodig en voor verhuur een Energie-Index. Dit zijn verschillende methoden om de energiezuinigheid van een woning aan te geven.
Het energielabel wordt door de woningeigenaar aangevraagd via de webapplicatie van de Rijksoverheid. Zie hiervoor Voorlopig energielabel. De energieprestatie van uw woning wordt weergegeven in een gestandaardiseerde energieklasse (A t/m G en kleuren). Zeer energiezuinige woningen hebben een A en zijn heldergroen, zeer onzuinige hebben een G en zijn felrood. Dit is te vergelijken met de energielabels die in de witgoedsector worden gehanteerd.
Een Energie-Index mag alleen opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur (BRL9500-01). Een energieadviseur komt langs en neemt ongeveer 150 kenmerken van de woning op. Dit betekent in de praktijk dat de energieadviseur de afmetingen van de woning in detail opmeet, noteert wat de isolatiekwaliteit is en in kaart brengt welke installaties aanwezig zijn. Op basis van deze uitgebreide opname berekent hij vervolgens het Energie-Index-getal (geen letter). De Energie-Index van de woning is dus gebaseerd op de werkelijke energetische kwaliteit van de woning.